Oktober: Inclusiviteit en diversiteit

Diversiteit en inclusiviteit zijn onmisbaar binnen woningcorporaties om écht te kunnen inspelen op de behoeften van alle bewoners. Een inclusieve organisatie zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht achtergrond of identiteit, gelijke kansen krijgt en zich thuis voelt. Door diversiteit te omarmen, versterken we niet alleen de samenwerking, maar dragen we ook bij aan leefbare, veilige en veerkrachtige buurten. En dit werkt ook door in je eigen organisatie.

Hieronder tips uit de academie. Wil je het gehele overzicht zien wat je kunt doen om op koers te zijn? Bekijk hiernaast de poster.

Tip: Alles is te vinden in jouw academie van SLIMsamenwerken of Watdoejijmorgen.

Gratis webinar 22 oktober van 13.00 – 14.15 uur

Verslaafd aan ons eigen gelijk

Wat is het soms toch moeilijk om je in te leven in iemand die compleet anders is dan jij bent. Gelukkig kan filosoferen ons hierbij helpen. Al filosoferend leer je met nieuwe ogen te kijken. Het prikkelt je om buiten je eigen tunnelvisie uit te stijgen en nieuwe gezichtspunten in te nemen. Hoe kan deze lenigheid eraan bijdragen om op de werkvloer meer begrip voor elkaar te krijgen?

Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen via de chatfunctie.

Meld je aan via deze link of onderstaande QR-code.

Trainingen – om te volgen

Online kennissessie – Hoe cultuursensitief ben jij?

Ons land kent een bonte verzameling aan culturen. Door cultuursensitief te werken benut je de cultuurverschillen om onze samenleving en woonomgeving te verrijken.
In deze interactieve kennissessie ontdek je jouw eigen culturele bril; dé sleutel naar cultuursensitief werken. Je leert over culturele dimensies en traint je vaardigheden om cultuurverschillen juist te benutten en zo bruggen te slaan.

Doelgroep

Iedereen die nieuwsgierig is naar verschillende culturen en cultuursensitief wil (leren) werken.

Mediationvaardigheden op de werkplek

Altijd al willen weten wat ervoor nodig is om escalatie te voorkomen en conflicten intern op te lossen? Dan zijn mediationvaardigheden essentieel. Door sensitief met discussies en geschillen om te gaan verklein je de kans op conflict aanzienlijk en creëer je situaties waarin wederzijds respect en begrip bestaat tussen de betrokken partijen. Wil jij deze belangrijke bemiddelingsrol zo optimaal mogelijk vervullen? In deze training leer je conflicten signaleren, oplossen en voorkomen. Je verbetert je aanpak en leert anderen constructief te begeleiden naar oplossingen.

Doelgroep

Iedereen die regelmatig met spanningen, onenigheden, geschillen of conflicten wordt geconfronteerd en gezamenlijk een oplossing nastreeft. De basisvaardigheden die je leert, kun je toepassen als je direct bent betrokken bij een conflict, maar ook als je een begeleidende derde bent in conflictsituaties van anderen. De training biedt voldoende handvatten om als zelfstandig mediator aan de slag te gaan. Ook wanneer je meer wilt weten over verschillende soorten conflicten en vaardigheden wilt leren om conflicten anders te hanteren is deze training geschikt voor jou. De training mediation is geschikt voor managers HRM’ers, projectleiders, OR-leden en andere professionals die werkzaam zijn bij bijvoorbeeld woningcorporaties, maatschappelijke instellingen, ziekenhuizen en gemeenten.

E-learnings en test – wanneer het jou uitkomt

Dicht de generatiekloof (e-learning)

In vijf lessen ga je ontdekken in welke generatie je hoort, welke specifieke stereotypes er zijn rondom generaties, begrip kweken voor de verschillende voorkeuren per generatie, een meer leeftijdsinclusieve organisatie creëren en een generationeel mentorprogramma opzetten.

Diversiteit en inclusie (e-learning)

Maak kennis met expert Hanan Challouki en ontdek het belang van diversiteit en inclusie. In drie lessen ontdek je de voordelen van diversiteit en inclusie, ontdek je kenmerken van inclusief leiderschap en ga je je opgedane kennis in de praktijk brengen.

E-learning – Het nieuwe werven en selecteren

Hoe vind je de juiste persoon voor een vacature? Uit onderzoek blijkt dat de mensen die werven en selecteren vaak afgeleid worden door zaken die niets te maken hebben met competenties of kwaliteiten. Zoals hoe iemand eruitziet, wat voor kleding iemand draagt, leeftijd of een accent. Dit kan je voorkomen door op objectieve wijze te werven en selecteren. Leer er meer over in deze gratis e-learning.

Ongewenst gedrag aangepakt (e-learning)

Hoe creëer je een veilige werkomgeving voor je medewerkers? En wat kan een veilig werkklimaat juist in de weg staan? In deze online training leer je hoe je omgaat met pesterijen, discriminatie en ongewenst gedrag op de werkvloer.
Deze training bestaat uit meerdere lessen. Iedere les bestaat uit een aantal leeractiviteiten.

Meningen in beweging – hoe flexibel ben jij? – Assessment

Wanneer ben jij voor het laatst drastisch van mening veranderd? Wat was daarvoor nodig? We houden vaak krampachtig vast aan onze overtuigingen, uit angst voor verandering of uit trots. En dat terwijl het helemaal niet erg is om je mening bij te stellen. Sterker nog: je leert en groeit ervan! Vorm jij snel een sterke mening waar je niet zomaar vanaf stapt of blijf je neutraal en ben je nieuwsgierig naar andere perspectieven? Neem je eigen houding onder de loep en ontdek waarom het belangrijk is om andere meningen een kans te geven. Wedden dat er een wereld voor je opengaat?

Podcasts – om te luisteren

Podcast: dicht de kloof – Aedes

Wijken waar de problemen zich blijven opstapelen: huishoudens die het einde van de maand niet halen, gezinnen waarin iedereen werkloos is, drop-outs in de criminaliteit terecht komen. 15 burgemeesters, die deze probleemwijken in hun gemeente hebben, waarschuwen dan ook dat er een kloof dreigt te ontstaat met de rest van Nederland. En daarom dienen zij ook een oproep aan het Rijk: Dicht de Kloof.

Podcast: Diversitijd!

Wekelijks gaan Occo Lijding (Harvey Nash) en Renzo Deurloo (GreenFox Social Return) onder begeleiding van Hannelore Zwitserlood in gesprek met deskundigen over diversiteit op de werkvloer. Wat zijn de ervaringen en hoe kan je met eenvoudige tips je organisatie (nog) inclusiever maken.

Podcast: Podcast: Een thuis voor iedereen?

behoort die snel een woning nodig heeft, sta je nu al helemaal drie nul achter. Denk aan iemand die in scheiding ligt, studenten, ex-gedetineerden, mensen met een ggz-achtergrond, daklozen en statushouders. Hoe kunnen deze groepen óók een thuis vinden. Om daarachter te komen gaat Quintin Wierenga langs bij Marleen Damen, wethouder in Leiden. En hij spreekt met Bernard ter Haar. Hij leidde een interbestuurlijke werkgroep die dit jaar kwam met het rapport Een thuis voor iedereen, waarin het juist over deze groepen gaat. Een podcast van Aedes.

Lezen – om te verdiepen

Toolkit Dementievriendelijk Woongebouw

Met de toenemende vergrijzing, groeit ook de behoefte aan passende huisvesting voor ouderen. Ook dementievriendelijke woonomgevingen passen in deze behoefte. Alzheimer Nederland en Woonzorg Nederland maakten in samenwerking met Actiz, TU Eindhoven, KAW en Aedes, de toolkit Dementievriendelijk woongebouw. Praktische tips en voorbeelden voor een vriendelijke woonomgeving voor mensen gericht op dementie benaderd vanuit de ontwikkelaar, beheerder en huurder.

FLOW Gids voor inclusief werkgeverschap

Zorg ook voor duurzame inzetbaarheid van mensen met een beperking. FLOW helpt je daarbij met de Gids voor inclusief werkgeverschap.