November: lerend werken
November staat in het teken van lerend werken. Maar wat is dat eigenlijk, en hoe leren mensen het beste? Wij hanteren de 70:20:10 regel: 70% leer je door te werken, 20% via coaching en feedback en 10% via formele trainingen en cursussen. Dus: in 90% van de gevallen ben je aan het ‘lerend werken’! Hoog tijd om hier een maand lang bij stil te staan. Welke manier van leren past het beste bij jou?
Hieronder onze tips uit de academie. Wil je het gehele overzicht zien? Bekijk hiernaast de poster.
Tip: Alles is te vinden in jouw academie van SLIMsamenwerken of Watdoejijmorgen.
Gratis webinar 26 november van 14.00-15.15 uur
Werk & groei: elke dag slimmer leren! door Miriam Vos
Wat blijft het soms toch lastig om van leren een goede gewoonte te maken en de waan van de dag daarin niet de overhand te laten nemen. Gelukkig zijn er manieren om hier verandering in aan te brengen.
Op 26 november om 14.00 uur deelt Miriam Vos de 6 belangrijkste ingrediënten om leren in het dagelijks leven te integreren. Aan de hand van de belangrijkste kunstwerken uit de kunstgeschiedenis prikkelt ze onze zintuigen en geeft ze praktische tips hoe je aan de slag kan gaan om iedere dag een pixel beter te worden.
Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen via de chatfunctie.
Meld je aan via deze link of de QR-code.
Trainingen & e-learnings – om te volgen of om te doen wanneer het jou uitkomt
Gewoontes – twist je habits – Assessment
Iedereen heeft gewoontes: goede, neutrale en slechte gewoontes. Ze zitten ingebakken in ons brein en voeren ze uit op de automatische piloot. Van sommige ben je je misschien al bewust: een sigaretje bij stress, je afval netjes scheiden of een wijntje bij het eten. Andere gewoontes herken je wellicht niet meteen. Doe de test, ontdek op een speelse manier wat je al supergoed doet en op welke thema’s je nog iets wil verbeteren. Twist your bad habits into good habits!
Didactische vaardigheden – Begeleiden van collega’s
Ben je binnen je organisatie verantwoordelijk voor het begeleiden of inwerken van collega’s? Gaat het begeleiden je over het algemeen goed af, maar doe je dit vooral op gevoel? Wil je meer grip krijgen op het begeleidingsproces, zodat je je collega’s sneller en beter kunt laten leren? Kan je op één of meeredere vragen ‘ja’ antwoorden? Dan is deze training wat voor jou!
Ook in regio Nijmegen gepland!
Masterclass 1: De lerende organisatie
Doelgroep
HR-adviseurs.
Learning agility – ben jij toekomstproof? – Assessment
De wereld verandert tegenwoordig razendsnel. We werken in functies die twintig jaar geleden nog niet bestonden, vergaderen veelal virtueel en gebruiken nieuwe machines en hi-tech besturingssystemen. Om hiermee om te gaan, is het belangrijk dat je learning agile blijft. Dat houdt in dat je wil en kunt leren van nieuwe situaties en inspeelt op veranderende, onvoorspelbare omstandigheden. Zo blijf je aantrekkelijk voor werkgevers en kun je functioneren in de huidige arbeidsmarkt en die van de toekomst. Doe de test en kom erachter hoe learning agile jij bent!
Zelftesten
Op deze website van Watdoejijmorgen zie je alle beschikbare zelftesten. Iedere zelftest hoort bij een leerlijn, behalve de test digitale vaardigheden. Aan het eind van iedere zelftest krijg je een leeradvies. Op basis daarvan bepaal je welke leeractiviteiten je wilt opnemen in je plan voor morgen.
De zelftest bestaat uit een set vragen over kennis, vaardigheden en houding die relevant zijn voor het betreffende thema of vakgebied.
15-minutengesprek: Jouw plan voor morgen
Filmpjes – om te verdiepen
Lerend werken: leren van je dagelijkse werk
In deze animatie vertellen we over lerend werken: hoe je kunt leren van je dagelijkse werk
Lerend werken: leren door zelf te ontdekken
In deze animatie vertellen we over lerend werken: hoe je kunt leren door zelf nieuwe dingen te ontdekken.
Lerend werken: leren van en met collega’s
In deze animatie vertellen we over lerend werken: hoe je kunt leren van en met collega’s.
Beleid & Toolkits – om te verdiepen
Thema Lerend Werken (uitgewerkt per vakgebied)
Bij leren denk je snel aan een training of opleiding. We noemen dat ook wel ‘formeel leren’; vaak ‘georganiseerd’ via een training of opleiding. Een waardevolle manier van leren, maar toch is leren veel meer dan dat: je leert eigenlijk continu, de hele dag. Je leert door in je werk bijvoorbeeld problemen op te lossen of een andere rol te vervullen. Je leert in de samenwerking met anderen door te overleggen over een aanpak, elkaar feedback te geven of elkaar te coachen. Dit type leren noemen we ook wel ‘informeel leren’ of: ‘lerend werken’. Op deze pagina zie je relevante informatie per vakgebied gebundeld.
De lerende corporatie
Elke corporatie is een lerende corporatie. De vraag is: op welk niveau? Om meer inzicht te krijgen in het niveau én te zien welke stappen je als corporatie nog kunt zetten, heeft FLOW de ‘strategiekaart lerende corporatie’ ontwikkeld.
Deze kaart geeft een overzicht van de onderdelen van een lerende corporatie. Zie het als randvoorwaarden en een context waarbinnen medewerkers gestimuleerd en ondersteund worden zich te blijven ontwikkelen. De kaart is opgebouwd uit vijf categorieën van activiteiten. Je kunt de subsidie inzetten op een of meer van die vijf onderdelen.