Maart: Duurzaam wonen
Duurzaam wonen is essentieel om het comfort en welzijn van huurders te waarborgen, terwijl het ook helpt om de impact op het milieu te verminderen en energie-efficiëntie te verbeteren. Dankzij een breed scala aan energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en geothermische energie kunnen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Nieuwe ontwikkelingen, zoals energiebeheersystemen en groene bouwmaterialen, dragen bij aan deze overgang. Genoeg voor een heel interessant maandthema: Duurzaam wonen!
Hieronder tips uit de academie. Wil je het gehele overzicht zien? Bekijk hiernaast de poster.
Tip: Alles is te vinden in jouw academie van SLIMsamenwerken of Watdoejijmorgen.
Gratis webinar 21 maart van 13.00-14.00 uur
Hittestress: hoe voorkom je hete hoofden door Tom Thomaes & Froukje de Vries
Nederlanders krijgen steeds vaker te kampen met hittestress. Hittegolven komen vaker voor en worden steeds extremer. Daar komt bij dat de armste wijken vaak de warmste wijken zijn door het ontbreken van groen in de wijk. Maar ook in de woningen zien we dat de gezondheid van bewoners op het spel staat door het ontbreken van verkoelende maatregelen. Dit zorgt ervoor dat corporaties steeds vaker hitteklachten ontvangen.
Welke maatregelen kan jij als corporatie medewerker nemen tegen hittestress? Bij welke woningtype of bewonersgroep is de nood het hoogst? Hoe kom je tot een strategisch hittebeleid en vele andere vragen worden behandeld tijdens dit webinar.
Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen via de chatfunctie.
Meld je aan via deze link of de QR-code.
Trainingen en e-learnings – om te volgen
Basistraining: Woningbouw & duurzame warmte
Na afloop van de cursus weet je hoe je naar het woningbestand kunt kijken binnen de eigen werkregio. Je doet algemene kennis op over de beschikbare duurzame warmteopties, inclusief de voor- en nadelen hiervan.
Energiecoach opleiding
Voor jezelf; Je bent in staat om een gericht advies aan bewoners te geven met als doel een lagere energierekening en verbetering van het wooncomfort. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als energiecoach, energieambassadeur of bij een energieloket.
Voor jouw organisatie; Provincies, gemeenten en woningcorporaties hebben als doelstelling het energiegebruik in de gebouwde omgeving terug te dringen. Een eerste aanmoediging om woningeigenaren en huurders te om energiebesparende maatregelen te gaan treffen moet laagdrempelig zijn. Opgeleide energiecoaches zijn in staat inwoners te adviseren over eenvoudig toe te passen maatregelen om hiermee energielasten te verlagen en wooncomfort te verhogen. Energiecoaches leren werken met een stappenplan om de woning te analyseren en aan de hand daarvan een advies(rapport) op te stellen.
Doelgroep
De opleiding is bestemd voor geïnteresseerden met een MBO werk- en denkniveau, die een warm hart voor energiebesparing en verduurzaming in de woning hebben. Enige technische achtergrondkennis wordt aanbevolen, gevoel voor techniek is het meest belangrijk!
Verduurzaming Bestaande Woningbouw
- Initiatieven van de eigen organisatie plaatsen en beoordelen vanuit het perspectief van verduurzaming, de energietransitie en de markt.
- Initiatieven van de eigen organisatie beoordelen vanuit het perspectief van de belangen van de andere betrokkenen.
- Frustratie bij betrokken partijen en bewoners herkennen en voorkomen door goed inzicht.
- Kans op succes vergroten door gebruik te maken van de opgedane kennis en inzichten.
Doelgroep
E-learning Duurzamer Wonen – Basiskennis
In zeven lessen leer je in deze e-learning over gezond, comfortabel en energiezuinig wonen. De e-learning neemt je stapsgewijs mee langs een zevental onderwerpen over installaties en duurzame toepassingen.
Doelgroep
Iedere corporatiemedewerker die contact heeft met huurders en vragen krijgt over duurzaamheid en installaties in woningen. Dit kunnen niet-technische medewerkers zijn, zoals medewerkers Klantenservice, buurt- en wijkbeheerders, woonconsulenten, enzovoorts.
Natuurlijk duurzaam (e-learning)
De online training ‘Natuurlijk duurzaam’ is voor iedereen die duurzamer wil leven, maar niet precies weet welke concrete acties of aanpassingen daarvoor nodig zijn. Wat kenmerkt een duurzaam eetpatroon? Waar let je op in de supermarkt? Welke aanpassingen kun je doen in huis? En hoe duurzaam wordt er bij jouw organisatie eigenlijk gewerkt? Wat valt er te veranderen bij jou op de werkvloer? In deze training leer je duurzamer te leven op alle fronten!
Energieprestatie en Bouwkunde e-learning
Doelgroep
Je doet energieprestatie gerichte inspecties of bent hiervoor aan het trainen en je wil de bouwkundige eigenschappen goed of beter kunnen herkennen tijdens je bezoeken? Dan is deze cursus voor jou.
Producten en tests – om te gebruiken en jezelf te testen
Assessment – hoe groen ben jij?
Een betere wereld begint bij… jezelf! Weet jij al hoe groen jij bent? Recycle jij fanatiek, eet je vooral plantaardig en douche je nooit langer dan een paar minuutjes? Met kleine veranderingen kun je een stuk duurzamer worden. Doe de test, ontdek waar ruimte is voor verbetering én ontvang concrete tips die je verder op weg kunnen helpen.
Luisteren en Lezen – om te luisteren op Spotify of lekker op de bank
Podcast: Verduurzaming van woningen
De tweede aflevering van ‘Meer dan een huis’ – een podcastserie van Aedes – gaat over de ruim 2 miljoen sociale huurwoningen die in 2050 CO2-neutraal en aardgasvrij moeten zijn. Dit is niet alleen een gigantisch getal, het is ook een gigantische opgave. Voor corporaties betekent het dat ze voor al hun woningen moeten bedenken hoe ze die gaan verduurzamen. In elk van die woningen moeten bouwvakkers aan de slag. En alle huurders moeten overtuigd zijn van de voordelen.
Duurzame Installaties
Ga je cv-ketels in je woningen vervangen? Huurwoningen met energielabel D of beter moet je in principe voorzien van duurzamere installaties. Hoe maak je de juiste keuze? De publicatie ‘Strategische keuzes maken in duurzame installaties’ geeft je inzicht bij het maken van afwegingen over welke installaties het best passen bij een bepaald woningtype.