April: Samenwerken (keten en afdelingen)
Een soepele samenwerking binnen woningcorporaties is van cruciaal belang voor een
effectieve operatie. Het strekt zich uit tot het harmoniseren van processen tussen
verschillende afdelingen, het afstemmen met gemeentelijke instanties en het coördineren
met aannemers, allemaal binnen de zogenaamde keten in onze sector. Daarnaast is het
ook essentieel om nauw samen te werken met collega’s en andere corporaties om
gemeenschappelijke doelen te bereiken en synergie te realiseren.
Hieronder tips uit de academie. Wil je het gehele overzicht zien wat je kunt doen om op koers te zijn? Bekijk hiernaast de poster.
Tip: Alles is te vinden in jouw academie van SLIMsamenwerken of Watdoejijmorgen.
Gratis webinar 17 april van 11.00 – 12.00 uur
Don’t push me! Hoe je mensen wel beweegt
Bewustwording van onbewust versus bewust. Pas als het onbewuste ego veiligheid voelt, zal het zich openstellen voor het delen van wat er écht speelt. Hoe creëer je veiligheid in het onbewuste brein? Hoe zorg je ervoor dat je samen leert vanuit een gelijkwaardige grondhouding?
Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen via de chatfunctie.
Meld je aan via deze link of de QR-code.
Trainingen – om te volgen
Feedback, lekker belangrijk!
In deze training leer je hoe je op positieve en constructieve wijze feedback geeft en rekening houdt met de gevoelens van de ander. Maar ook, sta je open voor het ontvangen van feedback? Hoe ga jij om met een collega of bewoner die je aanspreekt op jouw gedrag en manier van werken? Ervaar feedback als een cadeau, het is een kans om iets te leren!
Daarnaast maak je op een interactieve manier kennis met DISC/Mapstell. Een kleurrijk instrument om het teamgevoel te versterken en om nog beter in te schatten hoe je een ander het beste kunt benaderen. Waarom doet iemand zoals hij doet? Wat kan je van elkaar leren en hoe versterk je elkaar?
Doelgroep
- Vakmannen
- KCC-medewerkers
- Verhuurmakelaars
- Opzichters
- Sociaal beheerders
- Medewerkers leefbaarheid
- Projectmedewerkers
- Managers
Beïnvloeden – Word een influencer op de werkvloer!
Effectief je ideeën en voorstellen naar voren brengen vereist de nodige flexibiliteit in beïnvloedingsstijlen. Waar de één geneigd is om vooral de feiten naar voren te brengen denkt een ander met veel enthousiasme wel te kunnen overtuigen. Je hebt van nature een eigen stijl waarin je uitblinkt. Maar daar red je het niet altijd mee. Want de gesprekspartners die jij probeert te beïnvloeden kunnen wel eens minder ontvankelijk zijn voor jouw voorkeursstijl. In deze training leer je te kijken naar je eigen gedrag en drijfveren én de gedragsstijlen van anderen te herkennen en daarop in te spelen. Ook staan we stil bij stakeholder management; hoe kun je effectief beïnvloeden binnen het (politieke) krachtenveld van de organisatie?
Doelgroep
Medewerkers, adviseurs en leidinggevenden die meer invloed willen uitoefenen in contacten met klanten, collega’s en externe partijen.
Motiverende gespreksvoering met huurders
Je bent regelmatig in gesprek met huurders die herhaaldelijk overlast veroorzaken of in de problemen komen. Soms helpt streng aanspreken, maar bij anderen blijft het een terugkerend probleem. Hoe krijg je deze groep huurders in beweging? En hoe voorkom je dat je zelf gefrustreerd raakt van het steeds opnieuw moeten aanspreken van deze personen? Je leert in deze training door gespreksvaardigheden en houdingsaspecten om een huurder zichzelf in beweging te laten krijgen. Motiveren in plaats van aanspreken en handhaven!
Doelgroep
Corporatiemedewerkers die in hun werk huurdercontacten hebben, waarbij gespreksvoering of problematisch huurdersgedrag een onderdeel van hun werk is.
E-learnings en test – wanneer het jou uitkomt
Dicht de generatiekloof (e-learning)
In vijf lessen ga je ontdekken in welke generatie je hoort, welke specifieke stereotypes er zijn rondom generaties, begrip kweken voor de verschillende voorkeuren per generatie, een meer leeftijdsinclusieve organisatie creëren en een generationeel mentorprogramma opzetten.
Scrum (e-learning)
Sociale skills – jouw omgang met anderen – Assessment
Sociale vaardigheden. Je hebt ze nodig tijdens borrels met vrienden, vergaderingen, conflicten, als je nieuwe mensen ontmoet of wanneer je feedback geeft. Kortom: ze zijn onmisbaar, in je privéleven, maar zeker ook op de werkvloer. Knoop jij met Jan en alleman gesprekken aan of blijf je meer op de achtergrond? En durf je te zeggen waar het op staat of laat je vaak over je heen lopen? Doe de test, kom erachter waar je sociale krachten en zwaktes liggen en ga aan de slag met persoonlijk aandachtspunten.
Teamrollen – hoe versterk jij het team? – Assessment
Neem jij net als Johan Cruijff graag de leiding of observeer je de boel liever als een vlieg op een muur? En sta jij bekend om je uitmuntende sociale antennes of duik je liever met je neus in de boeken? Ieder teamlid blinkt uit in een bepaalde rol – ook jij! Ben je benieuwd naar jouw ideale rol op de werkvloer en sta je te popelen om te ontdekken waar jouw krachten liggen? Met deze test kom je erachter waar jij het beste op je plek zit en ontdek je de weg naar meer werkplezier en succes.
Verbindende communicatie – direct, maar empathisch – Assessment
Als je niks aardigs te zeggen hebt, kun je beter je mond houden. Toch? Niet als je goede relaties wil opbouwen en onderhouden. Stevige kritiek mag er namelijk best zijn, als je het maar op de goede manier brengt! In deze test nemen we jouw communicatievaardigheden onder de loep. Ben jij altijd rechtdoorzee of duik je liever weg voor confrontaties? En stap jij moeiteloos in de schoenen van anderen of is dat een uitdaging voor jou? Verbindend communiceren is niet makkelijk, maar wel belangrijk. Van de vergaderruimte tot de slaapkamer en van de raadzaal tot het klaslokaal. Wie direct durft te zijn, zichzelf in een ander kan verplaatsen én medeleven toont, heeft de sleutel in handen.
Podcasts – om te luisteren op Spotify
Podcast: meer impact met onbewust beïnvloeden (Ben Tiggelaar Podcast)
Anderen overtuigen met argumenten werkt vaak niet. Waar ligt dat aan? En wat moet je dan wél doen? Genieke Hertoghs, expert in onbewuste beïnvloeding legt uit en doet voor.
Podcast: Hybride Teams (Marjolijn Feringa)
Hoe laat je dat nou werken voor jouw team? Daar breekt menig teamleider zich het hoofd over. Gelukkig heeft Marjolijn Feringa al een hoop antwoorden voor je. Zij werkt al jaren met teams die tijd- en plaats onafhankelijk willen werken en heeft goede tips en adviezen.
Lezen – om na te slaan
Don’t push me!, Genieke Hertoghs
Heb je het webinar gezien en wil je meer weten? Lees dan het boek van Genieke Hertoghs.
Iemand van gedrag laten veranderen? Dat lijkt een harde dobber. We proberen belang en urgentie te creëren. We werken aan intrinsieke motivatie. Aan proactieve mensen die vanuit eigenaarschap ander gedrag gaan vertonen. Dit boek geeft een doorkijkje naar de volle potentie van het gedachtegoed Subconscious Impact op grotere schaal. Hoe kan het polarisatie voorkomen? En hoe breekt het stevig ingekapselde bubbels open? Hoe draagt het bij aan een meer inclusieve samenleving? En tot slot: hoe stimuleren we gedragsverandering in onze samenleving naar een gezonde leefstijl?
Praatplaat Aedes – Werken aan een leefbare wijk
Op veel plekken staat de leefbaarheid onder druk, vooral in wijken met veel corporatiewoningen. Dat blijkt uit het rapport Veerkracht in het corporatiebezit. De vraagstukken verschillen per wijk en per gemeente. Een succesvolle aanpak vraagt dan ook om lokaal maatwerk en om een pakket aan maatregelen die elkaar versterken. Inmiddels zijn er talloze mooie voorbeelden van effectieve interventies en ‘knoppen’ om aan te draaien. Deze zijn nu overzichtelijk weergegeven in een zogenoemde praatplaat.
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken in vijf stappen
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is niet meer weg te denken in ons dagelijkse werk! Niet meer plaatsgebonden, maar aangepast aan de activiteit die je gaat doen, alleen of samen, synchroon of asynchroon. In de volgende vijf stappen leg je de basis voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken.