Ervaringsverhaal Susan Claassen

SSH& | HR-adviseur

De NIEUWE toekomst als NIEUWE medewerker

6 April 2020, een dag die ik niet snel meer zal vergeten. Mijn eerste werkdag bij SSH& start middenin de Coronacrisis. Wat had ik mij verheugd om mijn nieuwe collega’s te ontmoeten en om mijn nieuwe werkplek te zien. Dit liep helaas dus wat anders… Nieuwe collega’s ontmoeten via een beeldscherm en de zolderkamer inrichten als thuiswerkplek, toch iets anders dan ik me had voorgesteld. Dat brengt me gelijk bij de vraag wat ik van deze tijd leer.

Wat ik in een stoomcursus heb geleerd is je aanpassen aan de situatie zoals die is en de teugels wat laten vieren of zelfs helemaal loslaten. Ik houd van nature nogal van controle en de touwtjes in handen hebben. Helaas, daar gooit Corona mooi roet in het eten! Gelukkig blijkt na even schakelen dat de wereld zeker niet vergaat doordat dingen anders gaan dan ik me had voorgesteld, en dat het zelfs tot andere inzichten en mooiere/betere alternatieven kan leiden. Zo leer ik nu bijvoorbeeld in etappes mijn collega’s kennen in plaats van op de eerste dag alle collega’s, waarbij ik de volgende dag alle namen weer vergeten ben. Nu onthoud ik iedereen die ik heb gesproken (en gezien via Teams) en weet ik de volgende dag ook nog wat iedereen doet binnen SSH&. Ondanks de fysieke afstand voel ik me toch heel erg welkom bij SSH&, mooi om te merken dat dit kan zonder fysiek aanwezig te zijn en mooi om te merken hoe nieuwe technieken ons daarbij helpen!

Een voordeel van het thuiswerken is dat ik nu mijn baby van 7 maanden veel bewuster mee kan maken en inzicht krijg in wat mijn dochter van 4 jaar allemaal op school leert. Niet altijd handig natuurlijk als je wilt werken, maar een schattige babylach of een knuffel werkt zeer ontspannend en relativerend, na een aantal uren achter de laptop te hebben gezeten. Ik geniet meer van kleine dingen. Ik geniet van mijn huis, ben blij met mijn fijne tuin en wordt al blij van een uitstapje naar de supermarkt!

Naast deze positieve effecten moet ik eerlijk bekennen dat ik toch wel uitkijk naar de dag dat ik mijn collega’s en werkplek wel weer dagelijks kan bezoeken. Ondanks dat we nieuwe technieken snel eigen hebben gemaakt en waarbij ik verwacht dat we daar in de toekomst zeker mee verder gaan, is het mij nog duidelijker geworden hoe belangrijk persoonlijk contact is met en voor collega’s. Een werkplek is veel meer dan alleen plek om te werken, het is een sociale ontmoetingsplaats. En dat is iets wat we moeten koesteren. Deze dag dat we onze collega’s weer in de armen kunnen vliegen (op 1,5 meter afstand dan wel ;)) gaat zeker weer komen, we weten alleen nog niet wanneer. Hou vol, het komt een keer goed!